Afscheid van ons Marjon.. toespraak fractievoorzitter

Afscheid van ons Marjon.. toespraak fractievoorzitter

Beste Marjon, john en kinderen (Remon, Robin en Jorden), familie, vrienden, collega bestuurders en overige aanwezigen.

Inleiding

Het is mij, als fractievoorzitter van het CDA-Zundert, een hele eer op deze plaats onze afscheid nemende wethouder kort toe te mogen spreken. Met de nadruk op kort want 5 min. is de max terwijl ik zo maar een half uurtje zou kunnen vullen. Dat ga ik dus niet doen want de hoofddoelstelling van vandaag is dat zoveel mogelijk mensen Marjon een handje kunnen schudden, kunnen bedanken en eventueel nog iets mee kunnen geven voor de toekomst.

Marjon, het was de avond van 22 april jl. Je zou iets gaan horen uit Baarle-Nassau en het bleef lang stil en de spanning steeg. Ten tegen half negen was ik je ongeduldig en nieuwsgierig aan het appen toen je op hetzelfde moment belde. Je werd voorgedragen als burgemeester van Baarle-Nassau zo was net besloten. Feest in huize de Hoon! Later op de avond uitgebreid met een delegatie uit Baarle-Nassau. Voor jou een prachtige kroon op je werk, passend bij je ambitie en ook niet te ver uit de huidige vertrouwde omgeving. Voor ons een dubbel gevoel. Heel blij voor jou uiteraard en aan de andere kant het besef dat het voor CDA-Zundert, de Zundertse politiek en de Zundertse gemeenschap een grote aderlating zal worden!

Marjon en CDA-Zundert

Marjon, je kreeg het bestuurlijke werk thuis met de paplepel ingegeven en ook bij jou ging het later kriebelen. Ook jij wilde graag je bijdrage leveren aan de gemeenschap c.q. een GOEI-Zundert. Je sloot je aan bij het CDA, werd raadslid en na een periode stond je er nadrukkelijk als lijsttrekker en beoogd wethouder. Dat lukte met verve en vanaf 2010 ben je onze CDA-wethouder voor de gemeente Zundert. Onze wethouder Maatschappij en Dienstverlening met vele takken van sport. Dit ook gekoppeld aan het zijn van 1e loco-burgemeester en vele regionale bestuurlijke functies. Je bent ons CDA-boegbeeld en stemmenkanon! Je staat er letterlijk en figuurlijk, zowel in de omgeving, in het college, in de raad en in de media en die altijd de verbinding en samenwerking centraal heeft staan. Marjon enkele kernwoorden die jou wat mij betreft ook erg typeren zijn ambitie, daadkracht en lef. Je bent bekend, wordt herkend en erkend en dat zegt veel. Je hebt een belangrijke bijdrage geleverd aan waar Zundert nu staat komend vanuit een beduidend minder stabiele politieke periode. Die ligt nu ver achter ons, natuurlijk zijn er politieke verschillen en dat is ook nodig, dat maakt het eindresultaat alleen maar beter. Maar de neuzen staan dezelfde kant uit voor wat we willen voor Zundert en wat daar voor nodig is en dat geeft energie. Ook dat is mede jouw verdienste!

Ook binnen het CDA was je rol in de afgelopen jaren een erg grote. Je was enthousiast, wilde zelf leren van anderen maar anderen ook wegwijs maken en zaken meegeven. Je was er zo’n beetje altijd, bijna altijd met een ongekend enthousiasme, dossierkennis maar ook duidelijk met visie. Daar hebben we veel van geleerd en een samen een hele mooie tijd gehad. Marjon heel veel dank daarvoor namens ons maar ik weet zeker ook namens heel veel inwoners, organisaties en bedrijven uit onze gemeente.

Marjon naar Baarle-Nassau

Burgemeester van de gemeente Baarle-Nassau. Hoe kom je er op? Een van de kleinste gemeenten van Nederland. Wat betreft inwoneraantal slechts 30% van de gemeente Zundert, een grensgemeente met vele enclaves, verweven met het Belgische Baarle-Hertog.

Heel simpel je hebt de ambitie, er was een vacature, het was in de regio, het is een gemeente waar veel speelt c.q. veel uitdagingen liggen, niet onbelangrijk een bourgondische gemeente, een gemeente met een mannelijk college en nog maar 2 dames in de raad en waar niet eerder een vrouwelijke burgemeester aan het roer stond. En last but not least ze noemen zich zelf op hun website het meest unieke dorp in de hele wereld. Wie wil daar nu geen Burgemeester van zijn. Kortom het leeft en bruist in Baarle-Nassau. Ook de ambtelijke fusie met Alphen-Chaam en Gilze-Rijen en de bestuurlijke wens om in de toekomst een Europese gemeente te worden brengen veel dynamiek en dat vind jij prachtig. Daarin regie voeren, de verbinding zoeken en vele bruggen bouwen is jou wel toevertrouwd Marjon!

A.s. maandag 1 juni is de beëdiging in Baarle-Nassau door de CDK Wim v.d. Donk en kun je vol aan de bak. Een druk programma zag ik al voor de 1e week met de avondvierdaagse en daarop volgend de voorjaarskermis. Dat wordt gelijk een gezellige zware week.

Toekomst, Afscheid en cadeau’s

Marjon er ligt voor jou vanaf maandag een mooie toekomst in Baarle-Nassau. Wij moeten helaas verder zonder jou hier in het Zunderste. Dat zal wennen zijn maar het CDA is niet de partij om bij de pakken neer te zitten zoals je weet. Wij hebben naast de mooie fractie die we hebben inmiddels een goede opvolger voor je positie voorgedragen in de persoon van Jan Aarts. We zijn er van overtuigd dat we ook samen met hem er weer alles aan gaan doen wat kan helpen om dat Goei-Zundert de dynamische gemeenschap te laten zijn en blijven altijd werken aan datgene wat inwoners, organisaties en bedrijven belangrijk vinden voor Zundert. Marjon ik wil je namens het bestuur, fractie en leden van het CDA-Zundert enorm bedanken voor wat je hier in Zundert gedaan hebt. Ook aan John en de kinderen die ook altijd zorgden voor gastvrijheid en gezelligheid en de helpende hand als er weer eens iets moest gebeuren voor het CDA. Marjon, ik wil dat voor nu onderstrepen met een mooie bos bloemen. Binnenkort nemen we nog als CDA-Zundert uitgebreid afscheid van je en zullen we daar op gepaste wijze extra aandacht aan geven. FREULE BEDANKT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zundert, 29-5-2015.

Namens bestuur, fractie en leden van het CDA-Zundert

Louis van den Broek

Veronique Nouws