Emails veranderen de wereld

Emails veranderen de wereld

Persoonlijk heb ik altijd gedacht dat e-mails een zegen waren. Het is snel, effectief en efficiënt.
Maar dat ze de wereld kunnen veranderen daar had ik nooit bij stil gestaan.

Dat dreigt nu te gebeuren. De favoriete kandidaat voor het presidentschap in de Verenigde Staten is wat onzorgvuldig met haar mailverkeer omgegaan toen ze minister van buitenlandse zaken was. Ze wist bij het versturen van mails niet of dit via haar privé- of de staatsserver werd verstuurd. Dat was groot nieuws in het begin van het jaar, maar in juni liet de FBI weten dat er geen staatsgevaar of criminele activiteiten waren gebleken.

Donald Trump heeft steeds beweerd dat er veel meer aan de hand was, niet alles was onderzocht. Nu heeft Hillary ook een persoonlijke assistente, die ook van haar mailserver gebruik heeft gemaakt en deze dame was gehuwd met een politicus die op internet contact zocht met minderjarige meisjes. Op zijn server zijn 650.000 mails gevonden waarvan er een aantal van de server van Clinton kwamen. Nu kan ik me voorstellen dat je als echtgenoten wel eens mailt met elkaar maar 650.000 keer lijkt me ernstig veel.

Het was wel reden voor de directeur van de FBI om dit bekend te maken 11 dagen voor de verkiezingen omdat het Congres en het publiek daar recht op heeft. Hij gaf wel aan dat er helemaal niets gezegd kon worden over de aard en de betrokkenheid van de mails.  En ook niet of een mail van de presidentskandidaat tussen zat. Maar het kwaad was geschied.

Koren op de molen van Trump, die achterlag op Clinton; “hoe kan een vrouw de belangrijkste persoon van ons land worden als ze niet eens haar e-mail verkeer in de hand heeft” en “650.000 mails, geen wonder dat er niets gebeurd in dit land”.

Heel Amerika heeft er een mening over, mocht de FBI dit zo kort voor de verkiezingen naar buiten brengen, Clinton is niet te vertrouwen en zie je wel Trump had gelijk. Het heeft een enorme invloed op de peilingen gehad, het dreigt nu een nek aan nek race te worden en de kansen van Trump groeien. In dat licht worden ook filmpjes en twitterberichten opgevoerd van jaren geleden, internet vergeet namelijk niets, alles blijft bewaard en komt boven net als het helemaal niet uitkomt. Een bericht van 20 jaar geleden kan in het perspectief van heden een hele andere impact hebben.

Dus als je een politieke carrière wil maken, pas op met je aan de sociale media toevertrouwt, het kan nog eens slecht van pas komen.

 

Reg Nelemans – Voorzitter CDA

Veronique Nouws