Is religie een bedreiging?

Is religie een bedreiging?

Het gebeurde in Parijs, zo dichtbij, eerst een redactie daarna mensen in een supermarkt in een klein dorpje net buiten de stad. Daarna Noorwegen. Dreiging, aanslagen, vergelding voor wat Mohamed is aangedaan. In naam van de profeet.

Terrorisme is een raar fenomeen, het heeft niets met oorlog te maken, maar des te meer  met dreiging en de angst die het gevolg is.

In Parijs liepen wereldleiders hand in hand om te laten zien dat we een waren in de strijd. Welke strijd eigenlijk? Want  als het ging om vrijheid van meningsuiting dan was het toch op zijn zachtst  gezegd vreemd dat de Russische minister  van buitenlandse zaken en Turkse premier Erdogan voorop liepen. Of heeft vrijheid ook  zijn grenzen?

Vrijheid van meningsuiting lijkt in Nederland boven alles uit te stijgen. Principieel grondrecht, maar die zijn er meer vrijheid van religie is er ook zo een alsook het recht niet gediscrimineerd te hoeven worden. Dat blijkt ineens  behoorlijk conflicterend te zijn als we Wilders horen praten en vele landgenoten met hem.

Natuurlijk is het pijnlijk te ervaren dat jonge mensen worden aangetrokken om een strijd voor Allah te leveren in Irak en Syrië.  In feite een strijd om macht die weinig met religie te maken heeft buiten het feit dat de aloude strijd tussen Soennieten en Sjiieten wordt ingezet.

Inmiddels sluit Boko Harem in Afrika aan en ontstaat er een gordel van onnodig bloedvergieten. Grote angst is dat een aantal van die strijders terugkeren naar Europa en daar een nieuwe strijd gaan voeren. Daarover gaat de discussie dat onze AIVD meer middelen moet krijgen om eerder sporen te zien die leiden tot gevaar. Dat gaat alleen buitengewoon ten koste van onze privacy en dat is in deze tijd van maximale  individuele vrijheid  niet meer  te pruimen.

Over individualisering gesproken, Youp van het Hek had een oplossing; ieder individu zijn eigen God, die van hem heette Oelikoeli en die had ook maar een gelovige; Youp.  Alleen strijd met zichzelf.

Er zijn veel mensen die samen ergens in geloven en daar is helemaal niets mis mee. Het helpt, het sterkt en het verbindt.

Onze held na Parijs was Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Hij zei; “Als je niet met vrijheid kunt leven, rot dan op”. Overigens een herhaling van hetgeen hij zei als wethouder in Amsterdam na  de enige  moord op religieus extremistische gronden die we de laatste 50 jaar hebben gekend in Nederland, die op Theo van Gogh.

Achmed Aboutaleb is een belijdend Moslim die de vrijheid die hij heeft mogen ervaren in zijn leven als een grote zege ziet.

Er is maar een goede reactie op de zoveelste morele aanslag; gewoon doorgaan met wat wij denken dat goed is voor ons en voor allen die ons lief zijn.

 

Reg Nelemans

Voorzitter CDA Zundert

Veronique Nouws