Robots in de Gemeenteraad?

Robots in de Gemeenteraad?

Laatst was ik op een bijeenkomst over technologische ontwikkelingen, dat het niet stil stond wist ik al, maar een beetje geschrokken over de snelheid ontwikkelingen gaan ben ik wel. Op dit moment zit ik dit stuk nog op een toestenbord te typen, maar dat is binnenkort voorbij met de virtuele hand. Je hebt een soort van horloge om je pols en daardoor kunnen je vingers een scherm manipuleren zonder het te hoeven aanraken. Je kunt zo schrijven, tekenen, kleuren en alles in een presentatie van opmerkelijk niveau. Het handschrift van Vincent van Gogh of een tekening in 3D. Je knipt met je vingers om het scherm aan of uit te zetten.

Volgens de heren hebben we over 5 jaar allemaal een eigen drone, die brengt of haalt je boodschappen. DHL zet nu in Duitsland al drones in om medicijnen te bezorgen,  snel, efficiënt en nooit te laat door de file.

Dit jaar gaat er al een bus rijden tussen Apeldoorn en Amersfoot zonder bestuurder. Juridische problemen zoals de eis dat een voertuig een stuur moet bezitten zijn inmiddel geregeld. Er zijn nog wel ethische problemen. Wie is verantwoordelijk bij een ongeluk; de eigenaar van het voertuig of de programmeur.

Erger nog de programmeur moet keuzes maken. Stel dat het voertuig moet uitwijken om een botsing te voorkomen en aan de linkerkant fietst een kind en aan de rechtkant loopt een oude man met een rollator. Wat wordt de keuze?

In Japan zijn ze al dermate ver met robots, dat ze worden ingezet in de gezondheidszorg als verpleegster. Ja de meeste robots die ze maken zijn vrouwen. Ze zijn nooit ziek of chagrijnig, nemen nooit een vrije dag en werken exact volgens een vooraf bepaald schema. De robot is inmiddels populairder dan de menselijke verzorger. Ze worden ook steeds mooier, perfecte gezichten die rimpelloos blijven. Er zijn inmiddels officiële Miss Robot verkiezingen.

Iedere keer worden ze geestelijk verder bijgeschaafd. De verwachting is dat de robots in 2050 slimmer zijn dan de gemiddelde mens. In alle vergrijzende landen wordt nagedacht hoe en wanneer robots zullen worden ingezet. Ongetwijfeld zullen zin in 2050 stemrecht claimen en dan zouden ze bij verkiezingen wel eens een grote uitslag kunnen gaan halen.

Efficiënt vergaderen, alles binnen de tijd, consequente redeneringen en standpunten, nooit terugkeren op een eerder ingenomen standpunt. Emotie, uhhh, wat is dat?

 

Reg Nelemans

Veronique Nouws